Niedziela, Maj 2, 2021, 21:49

BLATY

 

Blat w kuchni to temat bardzo istotny, bowiem na nim odbywają się najtrudniejsze zadania takiej jak krojenie. Wiadomo na ogół używamy desek do krojenia, ale zawsze zdarzyć się może że nóż nam ucieknie, albo po prostu coś ostrego nam upadnie na powierzchnie blatu. Rodzajów blatów jest bardzo wiele, różnią się materiałem, jakością wykonania, technologią wykonania itp.

               Najpopularniejsze oraz najtańsze rozwiązanie to blat postformowany, który jest produktem gotowym od producentów np. Egger, Kronospan, Swiss Krono itd. Na ogół dekor/kolor blatu pasuje do kolekcji płyt laminowanych danego producenta. Takie rozwiązanie zapewnia nam prosty dobór takiego samego dekoru płyty z której zrobione są meble kuchenne oraz blatu. Zaletą jest cena i stosunkowo łatwa obróbka (cięcie i oklejanie). Wadą natomiast jest to, że bazą takich blatów jest płyta wiórowa, gdzie po uszkodzeniu laminatu następuję ingerencja w płytę wiórową, która z czasem zaczyna puchnąć. My jako firma staramy się zapewnić najlepszą ochronę przed wilgocią stosując w otworach pod zlew czy płytę grzewczą stosujemy specjalne silikony zapewniające spokojne użytkowanie przez lata.

               Kolejnym w naszej hierarchii jest blat, który jest produkowany przez naszą firmę z wybranym przez klienta laminatem. Różnica polega na tym, że tutaj stosujemy bazę w postaci płyty wiórowej lub na życzenie klienta płyty wiórowej wilgocioodpornej (lub MDF), który jest pokrywany przez nas laminatem o znacznie lepszych właściwościach ( odporność na pęknięcie, zarysowania, wilgoć, papierosy, gorące naczynia, chemie) niż gotowe blaty laminowane. Jest to bardzo ciekawe rozwiązanie, które jest przez Wielu akceptowane cenowo oferujące ciekawe walory wizualne, a także trwałość na lata.

 

               Dla zwolenników kamieni naturalnie są blaty kamienne np. granitowe, które są ponadczasowe, stylowe, dostojne. Zaletami będą estetyka, odporność na wilgoć, zarysowania, wysokie temperatury, niepalne. Wadami z kolei cena, wymaga pielęgnacji, łatwiej ukruszyć (wysoki koszt naprawy), spora waga. Generalnie my jako firma nie mamy nic przeciwko blatom kamiennym jeśli nasz klient zażyczy sobie taki zrealizujemy projekt.

 

               Blaty kompaktowe, to ostatnio popularny element wyposażenia kuchni. Na ogół grubości 12mm stąd ich potoczne określenie „slim” dla porównania blat laminowany gotowy ma grubość 38mm. Rdzeniem takiego blatu jest czarne, białe lub jasnoszare wypełnienie jednolite. Powstaje w wyniku sprasowania pod wysokim ciśnieniem tworzyw syntetycznych. Zapewnia wysoką odporność na uderzenia, zarysowania, wysoką temperaturę. Są odporne na działanie wody, nie spuchną tak jak płyta laminowana gdyż nie absorbują wody. Wadą niestety jest dość wysoka cena.

 

 

Jak widać rozwiązań jest wiele i zdajemy sobie sprawę, że podjęcie decyzji nie jest takie oczywiste, dlatego zachęcamy do kontaktu z nami. Naszą misją jest pomoc w wyborze optymalnego rozwiązania dla Twoich mebli, biorąc pod uwagę budżet oraz wymagania klienta. Zapraszamy 😊

 

Artykuł jest subiektywną opinią autora.

Brak komentarzy.
(*) Pola obowiązkowe

BLOG

Copyright ©2020 Meb4U, All Rights Reserved.